Explozia demografică din Orientul Mijlociu: atu sau povară?

Explozie demografica

Sunteți pe pagina 1din 7 Căutați în document Caracteristici ale exploziei demografice actuale.

Explozia Demografica

Termenul de explozie demografic explozie demografica ncetenit n statele europene n secolul al XIX-lea i reprezint un efect al procesului de tranziie demografic, manifestat prin creterea rapid a populaiei n contextul decalajului dintre scderea progresiv a celor doi indicatori demografici principali natalitatea i mortalitatea. Este un element care confer o cert not de actualitate teoriei lui Malthus.

Este vorba despre particularitile exploziei demografice actuale, despre caracteristicile care o fixeaz n raport cu explozia demografic din secolele al lea i al lea. Explozia demografic din zorii societii moderne, care a reprezentat materia prim pentru teoria lui Malthus, a avut loc n ri dezvoltate, n state unde revoluia industrial era n plin dezvoltare.

Ieirea din criza care se putea prefigura pe baza discrepanei sesizate de ctre Malthus a avut loc pe dou ci. Mai nti, dezvoltarea industrial a declanat un proces de ridicare a bunstrii, care a putut face fa evoluiei rapide a populaiei.

O evoluie care pe bun dreptate ntea ngrijorare.

Africa: Pericolele exploziei demografice

De pild, populaia Europei a evoluat de la aproximativ 50 de milioane, ct avea nla aproape 1 miliard la mijlocul secolului La ea reprezenta o zecime din populaia lumii, la ajunsese s reprezinte aproape o treime. Chiar dac ritmul de cretere este in scdere susinut in ultimele decenii, creterea populaiei se menine la un nivel nalt in valori absolute 72 mil.

femei frumoase din Drobeta Turnu Severin care cauta barbati din Drobeta Turnu Severin fete pentru baieti koceljeva

Aceast cretere accelerat a populaiei in triau pe Pmnt doar 2,5 mld. O a doua modalitate au constituit-o emigrrile masive ale europenilor n teritoriile de peste mri, n SUA, Canada, n alte ri i continente slab populate.

Astfel, ntre ianual au emigrat din Europa ctre alte teritorii n jur de Deci, timp de aproape dou secole Europa - zona cea mai dezvoltat a lumii n acest interval a fost trmul pe care a avut loc explozia demografic; ea a reprezentat continentul de unde au plecat valuri de emigrani. Populaia din rile dezvoltate se stabilizeaz sau consemneaz evoluii foarte lente. Creterea explozie demografica accentuat are loc explozie demografica rile slab dezvoltate, n teritorii n care mijloacele de subzisten sunt precare.

Evoluia populaiei n rile dezvoltate i cele subdezvoltate milioane locuitori Total mondial Total dezvoltate 2. Negoescu i G. Vlsceanu, Terra, geografie economic, pag. Cea mai mare cretere procentual o nregistreaz Africa, pe cnd Europa are o cretere negativ.

Explozia demografică din Orientul Mijlociu: atu sau povară?

Evoluia populaiei mondiale urbane i rurale milioane locuitori Total ri subdezvoltate Anii Total Urban 61 99 Rural Total ri dezvoltate Total Urban 22 Rural Sursa: B. Negoescu i Gh. Rourke, International Politcs on the World Stage, pag. Dup cum se vede, datele difer puin n funcie de baza de explozie demografica. De pild, totalul populaiei n este de 5 milioane, potrivit lui Rourke, iar potrivit surselor ONU citate n Terra, geografie economic, totalul este de 5 milioane n Cea de-a doua surs ni se pare una de ncredere, ntruct la jumtatea lui populaia lumii a depit pragul celor ase miliarde.

Corelaia dintre aceasta i subdezvoltare este ct se poate de evident, exercitnd o dubl presiune: asupra mediului natural, prin supra-exploatarea resurselor i asupra mediului social, prin imposibilitatea asigurrii unor locuri de munc pentru generaii tot mai numeroase.

Astfel, omajul cronic a devenit o regul in statele slab dezvoltate. Creterea populaiei la nivel mondial este extrem de inegal, distingnd trei categorii de state : - state cu o cretere lent explozie demografica chiar cu o descretere sensibil a efectivelor populaiei. Presiunea demografic este practic nul iar cererea de for de munc determin o imigraie intens in statele atractive, cu rdcini in perioada colonial Marea Britanie, Franalegat de reconstrucia postbelic Germania sau normal, n statele constituite din imigrani Canada, S.

Explozia demografică, mană cerească pentru unele companii

Acumularea unor mase importante de populaie tnr va menine mult timp, prin inerie, o cretere demografic susinut. Europa i America de Nord i-au redus importan n favoarea Africii mai ales. Repartiia populaiei rmne inegal, ponderea factorilor naturali fiind nc important. Aici se ntlnesc cele mai mari densiti : Bangladesh loc.

explozie demografică

Americile i Australia dein cele mai mari disponibiliti de spaiu locuibil, aici populaia fiind concentrat in regiunile litorale. Africa nu este un continent suprapopulat dect prin prisma dezvoltrii economice dar continuarea exploziei demografice poate conduce la efecte dezastruoase din punctul de explozie demografica al echilibrului ecologic.

  1. explozie demografică - Wikționar
  2. Matrimoniale republica moldova cu nr tel
  3. Global Africa: Pericolele exploziei demografice Populația Africii crește rapid, rata natalității extrem de ridicată creează probleme serioase pentru întregul continent.
  4. Cea mai puternică creştere a populaţiei a avut locîn ultimii 30 de ani în Egipt, unde în locuiau 44 de milioanede persoane, pentru ca în prezent totalul populaţiei să atingă 84de milioane.

Problemele pe care le ridic explozia demografic nu in explozie demografica lipsa de spaiu ci de incapacitatea asigurrii unor condiii acceptabile de via in rile in curs de dezvoltare. O alt tendin modern este aceea a concentrrii progresive a populaie in regiunile litorale, in paralel explozie demografica creterea ponderii regiunilor cu clim cald in defavoarea celor temperate, 3 considerate optime dezvoltrii societii.

In regiunile tropicale o excepie de la concentrarea in lungul litoralului o constituie regiunile nalte cu un climat mai clement, altitudinea atenund excesele climatului. Msura comun a repartiiei populaiei, densitatea, are o valoare relativ.

Densitile corespund unor realiti economice i sociale diferite. Multe regiuni slab populate nu sunt lipsite de resurse Siberia, Canada dar sunt limitate climatic. Tehnicile actuale permit i valorizarea unor regiuni aparent sterile, cazul Arabiei Saudite unde sistemele de irigaii au smuls deertului peste 2 mil.

barbati din Drobeta Turnu Severin care cauta femei singure din Craiova caut o femeie divortata mionica

Vaste ntinderi precum cele menionate din zona boreal sau din cea ecuatorial Amazonia, Kalimantan, Noua Guinee pot constitui o rezerv de spaiu dar costul punerii in valoare este considerabil iar efectele ecologice sunt imprevizibile. Eficacitatea productiv a populaiei Globului este la fel de inegal.

Dezechilibrul intre resurse i necesiti nu provine totdeauna din insuficiena sau absena acestora ci din slaba explozie demografica a celor disponibile, mai ales a resurselor umane.

Putem vorbi de o veritabil risip de energie uman, de via in ultim instan statele slab dezvoltate au un nivel mult mai ridicat al mortalitii.

La efective comparabile de populaie corespund realiti umane diferite. Puterea unui stat nu se mai msoar neaprat in numrul de oameni ci in capacitatea explozie demografica de a gestiona eficient resursele de care dispun de a le potena la un nivel competitiv, aa cum este cazul unor state de mici dimensiuni din Europa : Explozie demografica, Belgia, Olanda etc.

De reinut!

femei frumoase care cauta barbati pentru o noapte lehliu gară caut barbat singur din vânju mare

Corelaia ntre explozia demografic contemporan i subdezvoltare este foarte puternic. Consecina principal a exploziei demografice const n modificarea ponderii diverselor regiuni geografice n populaia Globului Populaia mpreun cu factorii tehnici i resursele naturale constituie baza oricrui sistem economic Rsturnri n distribuia populaiei pe glob: consecine geopolitice.

Cum se desprinde i din tabelul de mai jos, creterea cea mai mare, de fapt, epicentrul exploziei demografice actuale este continentul african. Pn no serie de state africane vor atinge niveluri ale populaiei absolut explozie demografica, dac avem n vedere c mijloacele de subzisten nu vor crete n mod corespunztor. Aici rata de cretere nu este aa de ridicat ca pe continentul africandar, pornindu-se de la un volum al populaiei deja foarte mare, creterile, mai ales n cifr absolut, sunt considerabile.

barbati din Cluj-Napoca care cauta femei frumoase din Sighișoara femei singure targu jiu

India va trece explozie demografica primul loc cu o populaie de 1, miliarde, depind China cu aproape de milioane. Schimbrile absolut spectaculoase n domeniul demografic sunt expresiv redate i de noua ierarhie a statelor cu cea mai mare populaie din lume.

caut o femeie divortata mangalia poze de femei si barbati din seini

Primele 10 ri cele mai populate ale lumii Nr. Urmtoarele 12 ri din punct de vedere al populaiei Nr. Vlsceanu, Terra, geografia economicpag. Primele 20 de ri cele mai populate ale lumii n Nr. Populaie mii persoane 1 1 80 74 6 Sursa: ONU, Departamentul pentru probleme economice i sociale Populaia Iranului va fi mai numeroas dect cea a Japoniei, iar populaia Etiopiei de aproape trei ori mai mare dect cea a Franei. Canada va avea o populaie mai redus dect cea a Siriei, Nepalului sau Madagascarului.

Documente similare cu Explozia Demografica.