Despre Târgu Secuiesc | iristarmed.ro

Târgu secuiesc

Despre Târgu Secuiesc

POR Târgu Secuiesc Numele oraşului Târgu Secuiesc este menţionat de prima dată înîn Regele Sighismund a declarat localitatea ca loc de târguri, atunci încă cu numele Târgul Turiei.

În evul mediu a avut o industrie importantă de bresle.

  1. Matrimoniale ploiesti femei cu poza
  2. Este un oraș fermecător în valea Râului Negru.
  3. Targu Secuiesc • Autoturisme • iristarmed.ro
  4. Femei singure bruxelles
  5. Un bărbat din Alba Iulia cauta femei din Alba Iulia

O caracteristică specială a orașului sunt porțile, numite şi curţi, care formez capătul străzilor din centru. Târgu Secuiesc este numit orașul breslelor, cizmarilor și al curțiilor, după Orbán Balázs este Parisul ținutului Trei Scaune. Majoritatea clădirilor din centrul orașului au fost construite în a doua parte al secolului XIX-lea și în prima parte al secolului XX. Nu cunoaștem creatorii ornamentelor din fier forjat care se văd pe clădirile pe Piaţa Gábor Áron, deoarece au rămas multe astfel de creaţii în oraș.

Din documentele de arhivă, care au supravieţuit, presupunem, că sunt lucrările lăcătușilor Szabó Mózes și István tată și fiu. De exemplu poarta din fier forjat, care se află pe partea sudică al Casei de Cultură Vigadó, poartă numele lui Szabó Mózes.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, piaţa a fost dominată de clădiri în stil baroc cu acoperiș în formă de șold, cu ziduri parţial dărâmate și case de lemne cu pridvor, care dispar treptat. Curţile Târgu Secuiesc este oraşul curţilor, deoarece sistemul unic al curţilor s-a păstrat de-a lungul vremilor doar în oraşul breslelor oraş cu străduţe înfundate de piaţă şi fără fortificaţie.

În vremuri curţile au purtat nume de familii, cum ar fi cel al lor Jancsó, Csiszár, Balogh, Kovács, Rácz etc. Începând cu anii în comunitatea curţilor au apărut şi colonişti, motiv pentru care numele de familie al curţilor au fost înlocuite treptat cu numere. În jurul pieţei de altădată se numără în prezent 73 de astfel de ulicioare curţial căror treime răsare dinspre târgu secuiesc oraşului, respectiv intră spre centrul oraşului.

Statuia lui Gábor Áron Meşterul secui, Gábor Áron a târgu secuiesc legendarul turnător de tunuri şi maior al artileriei din revoluţia paşoptistă  maghiară din anii ,  care şi-a pierdut viaţa pe câmpul de luptă din Chichiş. Gábor Áron însuşi a fabricat tunurile, care au fost puse în slujba revoluţiei. De asemenea, în Târgu Secuiesc, sub conducerea lui, au fost fabricate importante materiale militare. Secuiul turnător de tunuri, prin deplina sa femei cauta barbati kraljevo, pricepere şi diliginţă, a încercat să servească  însăşi cauza  revoluţiei maghiare.

Casa de Cultură Vigadó Pe latura nord-vestică a centrului istoric se află casa de târgu secuiesc a orașului, construită în aniifosta Pensiune Vigadó.

târgu secuiesc

Din planul central al faţadei clădirii impozante se evidenţiează un rizalit, cu închidere de timpan, al cărui axă principală este împodobită cu stema oraşului din anul Are o sală de teatru cu de locuri și o sală de conferințe de de locuri. Târgu secuiesc În colţul nord-vestic al centrului este așezată clădirea cu două etaje a Primăriei, care a  fost ridicată în  anul pentru Casa de Economii și Ajutor. Pe faţada clădirii Primăriei este inscripţionată: Societatea pe Acţiuni Casa de Economii și Ajutor, iar sub acesta se află simbolul comerţului, Capul Mercur.

Fără îndoială, aceasta  reprezintă cea târgu secuiesc importantă clădire din centrul oraşului. Acesta posedă o expozţie permanentă cu obiecte specifice ale meştesugarilor în domeniul croitoriei, olăritului, tăbăcăriei; cizmari, lăcătuşi, pielari, turtari. Este lumea pestriţă a breslelor. Tot aici se poate vedea copia tunului lui Gábor Áron, realizată de meşteri ai oraşului în Tunul autentic se află în Bucureşti.

Muzeul posedă şi târgu secuiesc altă atracţie: colecţia de păpuşi Zsuzsi şi Andris cu specificul vestimentaţie populară al zonelor Ardealului şi ţinutului Ceangăiesc. Casa de lemn Hahn Jakab Casa memorială din lemn, denumită casa Hahn Jakab, construită într-un stil specific arhitecturii din Târgu Secuiesc, a fost ridicată în anul Proprietarul din Timişoara, de etnie şvabă şi de meserie cofătar şi-a depus bazele târgu secuiesc specific tradiţional orăşenesc, respectiv a renumitei turtei dulci.

Dintre casele de lemn populare numeroase au dispărut sau au fost transformate radical. Biserica reformată Piatra de temelie a bisericii reformată a fost pusă  între anii şipe fundamentul celui vechi din lemn, şi poartă amprentele stilului epocii renaşterii târziu, stilului baroc şi clasicist. Biserica în timpul incendiului din anii s-a distrus. Reconstruirea ei s-a finalizat în Azi, biserica reformată din Târgu Secuiesc, este cea mai mare biserică din sud-estul Transilvaniei.

Orga bisericii datează din aniifiind opera vestitului constructor de orgi, Kolonics István.

Ce au spus oaspeţii despre Târgu Secuiesc:

Biserica romano-catolică Sfânta Treime din Kanta Biserica romano-catolică a Sfântei Treimi, care poartă amprentele stilului neo-baroc, a fost construită în anul Plebania însă funcţionea încă din anii Altarul bisericii simbolizeză încoronarea Măicii Domnului. Clopotul mare al bisericii a fost vărsată în anul în oraşul Eger.

târgu secuiesc

Statuia episcopului Márton Áron Caracterul episcopului Márton Áron a fost format de furtunile fatale al vremurilor grele, care l-au testat. Din banca de bacalaureat a fost trimis în câmpul de luptă din Doberdó, a trăit împărţirea statului creștin maghiar de o mie de ani, a trăit ororile de un bărbat din Alba Iulia care cauta femei căsătorite din Drobeta Turnu Severin doilea război mondial și furia violentă a regimului comunist român.

A parcurs drumurile târgu secuiesc de confirmare, apoi mizeria degradantă al închisorilor. A luat parte în al doilea Conciliu Vatican, care conducea istorie bisericii într-o târgu secuiesc nouă. De episcopul  Márton Áron a fost numit terenul, care se află pe  partea dreaptă al Primăriei, care este decorat din anul cu statuia lui. Statuia a fost proiectată de artistul sculptor din Târgu Secuiesc, Vetró B.

Cele mai rezervate pensiuni în Târgu Secuiesc în această lună

András, și a fost turnată la Târgu Mureș în turnătoria lui Balogh József. O versiune anterioară al statuii se află în esplanada bisericii catolice din Târgu Secuiesc.

Casa memorială Turóczi Mózes Turnătorul maistru, legendarul secui, luptătorul pentru libertate Turóczi Mózes după alte tipuri de ortografie Turóczy sau Túrócziera ajutorul lui Gábor Áron. Atelierul lui pentru turnarea tunurilor era între strada Petőfi și strada numită după el, în spatele casei lui, existentă și în zilele de astăzi.

târgu secuiesc

Dintre cele 70 de bucăţi de tunuri ale lui Gábor Áron, 64 târgu secuiesc fost turnate aici între ianuarie și iunie Pe casa Turóczi cele două plăci comemorative ne amintesc pe turnătorul de tunuri. Cu ocazia aniversării de naștere și deces în fiecare an se amintesc de el în caut femei divortate blaj casei lui, la statuia lui.

Bustul lui Turóczi Mózes Maistrul turnător, Turóczi Mózes a turnat în spatele casei proprii tunurile de cupru, vestite departe în În faţa casei lui ne amintesc de maistru nu numai plăcile comemorative, ci și statuia lui.

Statuia a fost făcută de artistul sculptor din Târgu Secuiesc, Vetró B.

Targu Secuiesc Covasna

András, şi a fost expus pe 8 noiembrie în prezenţa ministerului de externe de atunci al Ungariei, Dr. Jeszenszky Géza, cine este legat cu relaţii de familie la familia Turóczi. Despre viaţa lui Turóczi Mózes nu ne-au rămas multe înregistrări, este de știut că s-a căsătorit de două ori, prima oară din familia vestită Jancsó Karolina, al doilea soţie a fost Szőcs Ilka. Liceul Teoretic Nagy Mózes Liceul Teoretic din Kanta, ce poartă numele dreptcredinciosului Nagy Mózes şi care este cea mai veche instituţie de învăţământ din judeţul Târgu secuiesc.

A fost fondată de către Nagy Mózes în anul Oficial, în anula fost înscripţionat numele fondatorului  pe faţada şcolii. Modernul liceu teoretic este umplută de viaţă şi muncă de către cca. Parcul Molnár Józsiás Molnár Józsiás şi soţia lui, Gaál Emilia, prin testamentul lor, au donat oraşului toate imobilele aflate în proprietatea lor, în scopul construirii unei alee târgu secuiesc parc.

Am gasit 183 anunturi

În parcul Molnár Józsias se află şi cripta familiei. Fosta şcoala militară Târgu Secuiesc a fost un oraș de soldaţi. Una dintre monumentele importante al orașului este fosta Școală Militară Secuiă, situată pe colţul la vechea stradă al Gării.

Clădirea, contruită în stil neoclassic, se poate caracteriza impozant și într-un sens modern. Cele două pereţi mari exteriori, care leagă partea de mijloc al faţadei, a devenit caracteristica școlii militare.

Fiţi oaspetele nostru! Cele mai bune pensiuni în locaţii pe care le iubiţi.

Faţada aceasta se înalţă de secole pe strada din Târgu Secuiesc, și însoţește multe evenimente. Tatăl școlii militare din Târgu Secuiesc a fost baronul Purczell János, locotenentul al II-lea târgu secuiesc de infanterie, cine a propus începerea construcţiei în anul Clădirea a fost deschisă cu o sărbătoare mare în Institutul a fost amenajat pentru de elevi cu târgu secuiesc pentru exerciţii fizice.

În prezent institutul are nevoie de reabilitare. Sala Polivalentă Una dintre cele mai moderne săli polivalente din ţară a fost construită în anul Încă de atunci, Sala Polivalentă din Târgu Secuiesc dă loc numeroaselor competiţii naţionale şi internaţionale.

Anual aici se organizează Gala Târgu secuiesc din Târgu Secuiesc.